Madteam

Publicació

  • C.E.MadTeam
  • 17/06/2016
  • 0 comentaris

publicación en el muro de la sección Escalada

Anar al mur

17junio
C.E.MadTeam  hace 8 años 17/06/2016 - 18:18

La UIM aclareix les causes de l’accident d’escalada de la Talaia

El dia 17 d’abril es va produir un accident d’escalada a la zona de la Talaia (Alt Penedès) quan un escalador es va precipitar des d’una alçada de 14 metres degut al trencament de la corda amb la que estava escalant. L’escalador havia arribat a la reunió, i va ser en l’inici del descens pel seu company de cordada quan la corda es va trencar. Afortunadament la caiguda no va tenir conseqüències fatals i l’escalador es recupera ara de vàries fractures.

En un primer moment es va pensar en un suposat defecte de la corda en qüestió, una Simond model Falaise 10,2 mm, que comercialitza en exclusiva Decathlon. L’empresa francesa va decidir retirar aquest producte de la venta fins que s’aclarissin les circumstàncies de l’accident.

Després de l’oportuna investigació, realitzada per la Unitat d’Intervenció en Muntanya (UIM) dels Mossos d’Esquadra, s’ha determinat que la corda no presentava cap defecte de fabricació. Decathlon ha emès un comunicat sobre el cas, on també ha inclòs les conclusions extretes per part de la unitat instructora de la UIM. La UIM ha determinat que la corda estava afectada en quatre punts per haver entrat en contacte amb àcid sulfúric, i que això havia alterat les seves propietats.

Consells bàsics per a la conservació de la corda d’escalada

Una de les millors formes d’evitar accidents és la prevenció. L’estat i qualitat del material que fem servir quan escalem són imprescindibles per garantir la seguretat. Compartim amb vosaltres alguns consells bàsics per a la conservació de la corda d’escalada, senzills i de fàcil aplicació:

– Guardar-la sempre en un lloc sec i net. Evitar fonts de calor, humitat, contacte amb materials corrosius, contacte amb animals, …

– Guardar-la sense nusos per evitar que aquests afectin la memòria de les fibres. Alguns escaladors també són partidaris de no plegar-la quan acaben l’activitat.

– Durant l’ús, protegir-la del contacte directe amb el terra (pols, fang, pedres, humitat, aigua, …) mitjançant una lona, bossa o similar.

– Netejar-la amb un raspall específic per eliminar pols o fang sec. Vàries marques d’escalada comercialitzen raspalls per el manteniment de les cordes d’escalada.

– Inspecció visual i manual de forma periòdica. En cas de detectar irregularitats respecte a l’estat òptim de la corda (punts rígids o tous, canvi substancial del color de la camisa, ànima al descobert, …) avaluar si és necessari renovar-la.

https://www.feec.cat/noticia/uim-aclareix-causes-accident-escalada-atalaia-arboc/

  • Sense comentaris